LEV LÄNGRE GENOM ATT STYRKETRÄNA…
2022-03-20Är det inte ganska spännande ändå att i en stor del av idrottsmedicinsk forskning så har man valt att utesluta kvinnor för att man inte haft kunskap om hur menstruationscykeln påverkar prestationen.
I den forskning man valt att inkludera kvinnor har man inte alltid tagit hänsyn till hormonvariationerna som blir under menstruationscykeln eller den som blir av att man använder hormonella preventivmedel.
Vi hittade en artikel i senaste numret av tidningen fysioterapi där Cecilia Fridén, Linda Ekenros och Philip von Rosen beskriver sin egen och andras forskning kring ”kvinnor, hormoner och prestation”. Intressant ämne där det känns som att forskningen ligger väldigt långt bak…
Vi har sammanfattat artikeln lite…vill du läsa hela finns referens längst ned.
VAD VET MAN?
1. HUR SER EN NORMAL MENSTRUATIONSCYKEL UT?
En normal menstruationscykel är cirka 28 dagar men kan variera mellan 23-35 dagar.
Den har tre huvudsakliga faser
1. Folikelfasen – startar på den första blödningsdagen. Räknas som dag 1 i menscykeln.
Under denna fas har man låga nivåer av kvinnligt könshormon
2. Ovulationsfasen – under ägglossningen, 24-48 timmar. Räknas som dag 14 i menscykeln.
Någon dag innan är nivån av LH hormon (luteniserande hormon) som störst.
3. Lutealfasen – varar från det att fas 2 är slut fram till nästa menstruation
Nivån av progesteron och östradiol ökar och är som högst i mitten av fasen. Därefter minskar produktionen av de båda vilket leder till nästa menstruation.
Menstruationscykeln kan vara mycket mer oregelbunden än så här. Det är därför och att den är så komplex som det är svårt att göra forskning som tar hänsyn till den.
2. HUR PÅVERKAS MAN AV MENSTRUATION?
Intensiteten i mensvärk kan till viss del minskas av fysisk aktivitet Trots det är det en stor del av idrottande kvinnor som upplever mensvärk och avstår eller anpassar träningspass på grund av smärta.
PMS uppstår i mitten av lutealfasen och försvinner ett par dagar efter att menstruationen börjat. De vanligaste symtomen är svullnadskänsla, huvudvärk, ömmande bröst och psykiska symtom som irritation, humörsvängningar och depression.
Progesteron som ökar under fas 3, metaboliseras till två neurosteroider som i studier har visat sig kunna påverka balanssystemet och motorisk funktion.
3. HUR PÅVERKAS MAN AV UTEBLIVEN MENSTRUATION?
Det finns relativt stor kunskap om hur alltför hård träning tillsammans med otillräckligt energiintag kan leda till menstruationsrubbning och ökad skaderisk
Förekomsten av menstruationsstörningar är vanligare bland kvinnliga elitidrottare än bland övriga befolkningen. På sikt kan bortfall av menstruation på grund av lågt energiintag i samband med överträning leda till ökad risk för muskuloskeletala skador som stressfrakturer och på lång sikt till benskörhet och frakturer.
Här är det viktigt att man är ordentligt uppmärksam eftersom många idrottsaktiva kvinnor väljer att med hormonella preventivmedel styra sin menstruationscykel och ”hoppa över” själva blödningsfasen.
Inom idrotter där kroppsvikt spelar in kan viktnedgång till en början göra att man presterar bättre men på lång sikt bidra till en stor påverkan på utvecklingen av prestation och skador.
VAD VILL MAN VETA MER OM?
1. HUR PÅVERKAS PRESTATIONEN GENOM MENSTRUATIONSCYKELN?
STYRKA – Östradiol har en anabol effekt på muskelvävnad. Den är som högst i slutet av folikelfasen.
Progesteron har en katabol effekt. Den är som högst i mitten av lutealfasen.
Detta skulle ev kunna påverka muskelstyrkan. Men ingen evidens finns.
Ett fåtal studier har gjorts där man periodiserat styrketräning efter menstruationscykeln. Det visade sig att fler pass i folikelfasen var mer fördelaktigt. Tyvärr var undersökningsmaterialet litet och fler studier behövs för att säkra evidensen.
AEROB PRESTATION – Det verkar inte vara någon skillnad i aerob prestationsförmåga under de olika faserna men inte heller här finns tillräckligt vetenskapligt underlag.
BALANS – Balansnedsättning efter klimakteriet har relaterats till låga östrogennivåer. Huruvida balansen påverkas av hormonnivåerna under menstruationscykeln är inte fastställt men ett par studier antyder att det skulle kunna vara så och att det i så fall skulle vara i mitten av lutealfasen.
Några studier inom handboll och fotboll har visat en ökad representation av traumatiska korsbandsskador bland kvinnor under lutealfasen och att de som var mer påverkade av PMS hade en ökad risk.
2. HUR PÅVERKAS PRESTATIONEN AV HORMONELLA PREVENTIVMEDEL
Hormonella preventivmedel trycker ned de kroppsegna hormonerna vilket leder till utebliven ägglossning. De hormonella nivåerna hos kvinnor som använder hormonella preventivmedel skiljer sig därför stort från kvinnor med en opåverkad menstruationscykel
Än så länge vet man inte om prestation påverkas av hormonella preventivmedel. Fler studier behövs.
REFERENS:
Artikel www.fysioterapi.se/forskning/forskning-pagar/
Av Cecilia Fridén, Linda Ekenros, Philip von Rosen